فهرست مطالب

علوم حدیث - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 61، پاییز 1390)

فصلنامه علوم حدیث
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 61، پاییز 1390)

  • 200 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/08/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید حسن اسلامی اردکانی صفحه 3
    در احادیث متعددی بر ضرورت حمل بر صحت و به دست دادن بهترین تفسیر از رفتار و گفتار دیگران تاکید شده است. عالمان دین از این احادیث اصل حمل بر صحت را استنتاج کرده و آن را، بیشتر، در عرصه فقه به کار گرفته و بر آن آثاری مترتب ساخته اند. نگارنده در این جستار، کوشیده است تا پس از گزارش و دسته بندی این احادیث، ابعاد مختلف این اصل را کاویده و کاربست آن را در عرصه اخلاق و تفسیر رفتار دیگران به دست دهد. از این منظر، اصل حمل بر صحت بیش از آن که کارکردی فقهی داشته باشد، ناظر به نوعی عقلانیت است که با انکار آن امکان هر گونه فهمی از دیگران منتفی می شود. چنین نگرشی به این اصل، فضای فهم عقلانی و صید حقایق را بر ما می گشاید و ابزاری برای کشف و فهم واقعیت می گردد و از تحریفات شناختی ما می کاهد. با این نگاه، نویسنده بحث فعلی را در ده قسمت پی گرفته است تا شرایط و حدود کاربست این اصل را بکاود و عقلانیت آن را، بر اساس سنت حدیثی و با استفاده از یافته های روان شناختی، تبیین کند.
    کلیدواژگان: اصل حمل بر صحت، قاعده تفسیر به احسن، اخلاق نقد، احادیث اخلاقی، عقلانیت رفتاری
  • نصرت نیل ساز، محمدکاظم رحمان ستایش، محمد مجید شیخ بهایی صفحه 29
    شناخت ویژگی های مخاطب مستقیم معصوم علیه السلام از مهم ترین قرینه های فهم معنای صحیح حدیث است. ویژگی های اعتقادی مخاطب از جمله: دین، مذهب، گرایشات اعتقادی، میزان ایمان. ویژگی های علمی از جمله: میزان دانش، قدرت فهم و درک، عالم و جاهل بودن و ویژگی های طبعی مخاطب از جمله مهم ترین خصوصیات مخاطب است که نوع خاصی از خطاب معصوم علیه السلام را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: احادیث معصومان (ع)، فهم حدیث، شناخت مخاطبان
  • محمدعلی رضایی کرمانی، احمد زارع زردینی صفحه 49
    از مهم ترین ابزارهای پژوهش در علم رجال، آشنایی و شناخت منابع این علم است. از نگاه محمدتقی شوشتری در قاموس الرجال منابع فن رجال در دو دسته «منابع مستقیم» و «منابع غیر مستقیم» جای می گیرند. در این نوشتار گونه های منابع غیر مستقیم از نگاه ایشان معرفی شده و از طرف دیگر، میزان کارآیی هر یک از این منابع، در معرفی و ارزیابی راویان بررسی شده است.
    کلیدواژگان: علوم حدیث، علم رجال، منابع غیر مستقیم، محمدتقی شوشتری (تستری)، قاموس الرجال
  • روح الله شهیدی صفحه 70
    القرائات سیاری از مهم ترین مصادر روایات تحریف نماست و دانشیان شیعی در ضمن دیگر روایات، به نقد آن و نویسنده اش پرداخته اند. در پژوهش پیش رو، این کتاب، به صورت مستقل، مورد توجه قرار گرفته است. روایات این مجموعه به چهار دسته، تفسیری، فضایل، احکام و آداب تلاوت، قرائات و متفرقه تقسیم شده اند. بر این اساس، بیش از یک سوم روایات کتاب در حوزه بحث تحریف قرآن قرار نمی گیرند. سایر روایات هم به دلایلی چون تفسیری بودن روایات در خود القرائات و منابع دیگر، تفاوت قرائات منقول از یک امام درباره آیه ای واحد، تفسیری بودن سیاق روایت، تضمین آیه در کلام امام و غیره نشانه تغییر در نص قرآنی نیستند.
    کلیدواژگان: سیاری، کتاب القرائات، روایا، تحریف قرآن
  • علی راد، کاظم قاضی زاده صفحه 87
    وراثت قرآن و سنت تبیینی و تعلیمی پیامبر صلی الله علیه و آله در قرآن شناسی، ساز وکاری عقلی و منطقی است که قرآن در آیات 31-33 سوره فاطر آن را به عنوان لازمه ضرورت خاتمیت کتاب و نبوت تمهید کرده است. مطابق مدلول ظاهری این آیات، خدواند علم کامل، دقیق و صحیح شناخت قرآن را به گروه خاصی از بندگان خویش اعطا کرده و آنان را وارثان برگزیده قرآن معرفی نموده است تا پس از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله هر کس بخواهد طریق حق و حقیقت را بپوید، از دانش قرآنی و آگاهی آنان از سنت نبوی بهره گیرد و گام در مسیر نور نهد. در باب «وارثان برگزیده قرآن» دو دیدگاه متقابل در میان مذاهب اسلامی وجود دارد. عموم مفسران اهل سنت با استناد به استنباط های شخصی و ظهور عموم الفاظ آیات سوره فاطر، مقصود از وارثان را عموم امت اسلامی، صحابه، تابعان و انبیای سلف و امم پیشین گفته اند. این دیدگاه اجتهادی و فاقد مستند روایی بوده و از تکثر اجمالی در مفهوم وارثان برخوردار است. در مقابل اهل بیت علیهم السلام ضمن نقد و ابطال دیدگاه مخالف به اثبات انحصار و اختصاص وارثان برگزیده قرآن در شان عترت نبوی پرداخته اند. دیدگاه اهل بیت علیهم السلام بر این نکته تاکید دارد که آگاهی از سنت تبیینی و تعلیمی پیامبر صلی الله علیه و آله در قرآن شناسی - که دستیابی به آن پیش شرط ضرروی برای فهم می باشد.
    کلیدواژگان: وارثان برگزیده قرآن، تفسیر تطبیقی، وراثت کتاب، آیات 31، 33 سوره فاطر
  • مهدی جلالی، الهه شاه پسند صفحه 112
    بیشتر روایات سبب نزول اخبار آحادند که از طریق اهل سنت وارد شده اند. طرز نگرش شخص به مقوله روایت، به طور عام و به خبر واحد، به طور خاص، در چگونگی تعامل او با روایات و اخبار سبب نزول مدخلیت تام دارد. فقیه اخباری گرچه به نقل روایات سبب نزول مبادرت شایسته می ورزد، اما به بهره گیری از مضمون آنها چندان علاقه ای نشان نمی دهد. در مقابل، فقیه اصولی برخوردی متفاوت با این روایات دارد؛ آن گروه از اصولیانی که خبر واحد را منشا عمل ندانسته اند، کمتر به نقل روایات سبب نزول پرداخته اند و آنان که به خبر واحد عمل کرده اند، به نقل این نوع روایات بیشتر مبادرت ورزیده اند و بهره برداری های متنوعی از این روایات در آثارشان مشاهده می گردد. مقدس اردبیلی، فقیه اصولی، از گروه اخیر است. او مانند سلف خود، شیخ طوسی به خبر واحد بها داده است و به استناد روایات سبب نزول به تایید یا رد استنباط های فقهی، رفع ابهام از چهره برخی آیات و حتی به برداشت های اصولی از مضامین روایات مزبور مبادرت کرده و در هنگام ضرورت، به نقد این روایات نیز پرداخته است.
    کلیدواژگان: مقدس اردبیلی، روایات اسباب نزول، فقه، رویکرد، تبیین، استناد، نقد
  • مهدی اکبرنژاد، طاهرعلی محمدی صفحه 131
    یکی از موضوعاتی که در برخی روایات آمده، این است که رسول خدا صلی الله علیه و آله شبی برای انجام نماز صبح در خواب مانده و نماز آن حضرت قضا شده است. این مطلب - که هم در احادیث شیعه و هم اهل سنت ذکر شده - در این نوشتار، تنها از نگاه شیعه بررسی و تحلیل می شود. و ابتدا احادیث مورد نظر از لحاظ سندی بررسی شده، سپس با ذکر دیدگاه موافقان و مخالفان، مضمون روایات به نقد کشیده شده و در پایان، با توجه به شواهد و قراین موجود و نیز ادله کلامی اثبات گردیده است که محتوای آنها قابل پذیرش نخواهد بود.
    کلیدواژگان: نماز صبح، قضا شدن نماز، پیامبر، تحلی روایات
  • عباس احمدوند، سعید طاوسی مسرور صفحه 149
    جابر بن یزید جعفی (حدود 50 - 128ق) از اصحاب نامدار و مورد وثوق امام باقر و امام صادق علیهما السلام و از دانشمندان بزرگ شیعه امامیه در نیمه دوم قرن اول و نیمه اول قرن دوم هجری است. با وجود اعتقاد راسخ او به مکتب اهل بیت علیهم السلام، توجه وی به بطون آیات و احادیث - که در برخی از روایات و اقوال منقول از او نیز بدان تصریح گردیده - سبب شده که غالیان وی را از پیشکسوتان خویش شمرده، از او به عنوان کسی که از اسرار، علوم الهی و مقامات معنوی و فوق انسانی امامان علیهم السلام آگاه بود، یاد کنند. سوء استفاده غالیان از نام و شخصیت وی باعث شده که برخی جابر جعفی را شبه غالی بدانند و یا او را از غالیان نیمه افراطی به شمار آورند و عده ای نیز به صراحت او را غالی معرفی کنند؛ حال آن که او از اتهام غلو مبراست. اخبار منتسب به جابر جعفی در آثار غلات به خصوص نصیریه نمونه هایی گویا از سوء استفاده غالیان از شخصیت او است که می توان آن را اصلی ترین عامل اشتهار وی به عنوان یک غالی نزد بدنه اصلی شیعه قلمداد نمود.
    کلیدواژگان: جابر جعفی، شیعه امامیه، غلو، غالیان، نصیریه، رجال شناسان
  • مهدی آریان فر، حسن نقی زاده صفحه 171
    در متون اسلامی، بویژه متون عرفانی و فلسفی حدیثی قدسی با این عبارت یا شبیه آن به چشم می خورد: «کنت کنزا مخفیا فخلقت الخلق لکی اعرف» که به صورت گسترده و به مناسبت های گوناگون از جمله فلسفه آفرینش مورد استناد قرار می گیرد.
    این حدیث می تواند با چند رویکرد مورد بررسی قرار گیرد: با رویکرد شبهات محتوایی حدیث که مباحث فلسفی و کلامی و عرفانی را تشکیل می دهد و توضیحات و شروح متعدد حدیث مزبور ناظر به این جنبه است، با رویکرد تاثیر آن بر عرفان نظری و همچنین سیر تاریخی آن، و بالاخره با رویکرد علم الحدیث که با این رویکرد به جز اظهار نظرهای متناقض و پراکنده در لابه لای کتاب های اسلامی تحقیق مستقلی صورت نگرفته است.
    رویکرد اخیر، بر خلاف رویکردهای گذشته - که بیشتر با تایید و پذیرش حدیث همراه است - با دیدگاه نقادانه دانش حدیثی به سراغ آن رفته است و با استناد به قراینی همچون الفاظ حدیث، موضوع حدیث، سند حدیث و دیدگاه محدثین و نقد محتوایی اجمالی، ساختگی بودن آن را به عنوان حدیث نتیجه گیری نموده؛ گر چه از جنبه محتوایی با تاویلاتی می تواند قابل قبول باشد.
    کلیدواژگان: کنز مخفی، فقه الحدیث، فلسفه آفرینش، عرفان و حدیث
  • حیدر مسجدی صفحه 188
|
  • Seyyed Hassan Eslami Ardekani Page 3
    Various Islamic hadiths invite us to interpret people's actions and behaviors according to the principle of charity. Muslim scholars, specially the jurist, have understood this principle very often as a legal rule, so they used it in the jurisprudence realm. But the principle of charity, according to these hadiths, covers two other dimensions: ethical and epistemic. This article tries to explore the ethical and epistemic facets of this principle using Islamic tradition and new studies in social psychology and epistemology. The aim of this article is to defend a broader sense of this principle and to discover its conditions and to determine its limitations, emphasizing its rationality.
    Keywords: The Principle of Charity, Islamic Ethical Hadiths, Rationality of Actions
  • Nosrat Nilsaz, Mohammad Kazem Rahmansetaysh, Mohammad Majid Sheikh Bahaee Page 29
    One of the most important data used for correct understanding of hadith is the knowledge of characteristics of the Infallible Imam's addressees. Religious characteristics of addressee (such as: denomination, faith, tendencies, degree of faith) and scientific characteristics of addressee (such as: degree of knowledge, intelligence quotient, being wise or ignorant, natural characteristics of addressee are of the most important characteristics of addressee which brings about a special kind of Imam's address.
    Keywords: The Infallible Imam's Address, the Infallible Imam's Addressees, Hadith Comprehension
  • Mohammad Ali Rezaee Kermani, Ahmad Zare Zardini Page 49
    Knowledge of the sources of rijal science is the most important tools of research in this science. Sources of rijal science have been divided by Muhammad Taqi Shushtari in Qamus al-Rijal into two groups: direct sources and indirect sources. The author of the present paper first gives an account of indirect sources based on the views of Muhammad Taqi Shushtari and then deals with each of these sources separately and evaluates the hadith reporters of these sources.
    Keywords: Hadith Sciences, Knowledge of Rijal, Indirect Sources, Muhammad Taqi Shushtari (Tustari), Qamus al Rijal
  • Ruhollah Shahidi Page 70
    Sayyari's al-Qiraat is one of the most important sources of altered traditions. Shiite scholars have come up with this book and its author while dealing with other traditions. The present paper studies it as an independent book. Traditions of this collection have been divided into four groups: exegesis, virtues and merits, rules and etiquettes of reading the Quran, and miscellaneous. According to this division, more than one third of traditions of this book are out of question. The other traditions do not indicate any alterations within the text of the Holy Quran for the following reasons: traditions are of exegetical genre; different readings of a single verse by an Imam; mentioning the verses of the Quran along with Imam's words; and etc.
    Keywords: Sayyari, Al, Qiraat, Hadith, Alteration, the Holy Quran
  • Ali Raad, Kazem Qazizadeh Page 87
    Inheritance of the Holy Quran and the Prophet's educational and explanational policy regarding the knowledge of the Holy Quran are of an intellectual and logical mechanism which has been regarded in Chapter Fatir, Verses 31-33 as a necessity for finality of Prophet-hood and Book. According to outer meaning of these verses of the Holy Quran, God has bestowed the perfect knowledge of the Quran upon a group of His special servants and introduced them as the chosen inheritors of the Holy Quran so that every one who seeks the Truth can take advantage of the Prophetic Sunnah and follow the path of light. There are two different viewpoints among the Islamic sects concerning the chosen inheritors of the Holy Quran.
  • Mahdi Jalali, Elahe Shahpasand Page 112
    Most of traditions concerning causes for revelation are wahid hadith which have been transmitted by Sunni hadith scholars. One's approach to hadith in general and wahid hadith in particular has full authority in his interaction with traditions concerning causes for revelation. An akhbari jurisprudent does his best to transmit traditions concerning causes for revelation but he is not interested in utilization of their contents. On the contrary, an `usuli jurisprudence has a different approach to these traditions. Those groups of usulis who do not accept the authenticity of wahid hadith to act upon, have transmitted traditions concerning causes for revelation less and those who act upon wahid hadith are more willing to transmit this kind of traditions. Various utilization of these traditions is found in their works. Moqaddas Ardebili is of the second group. He, like his previous generations such as Shaykh Tusi, regards wahid hadith as authentic. He accepts or rejects a jurisprudential deduction based on traditions concerning causes for revelation. He has made a criticism of these traditions when needed.
    Keywords: Moqaddas Ardebili, Traditions, Causes for the Revelation, Jurisprudence, Approach, Explanation, Reference, Criticism
  • Mahdi Akbarnezhad, Taher Ali Mohammadi Page 131
    One of the issues dealt with in some traditions is that one night the Messenger of Allah overslept and missed Morning Prayer. This story has been mentioned in both Shi`i and Sunni hadith collections. The author of the present paper vies this story only from Shi`a perspective. He firstinvestigates the document or chain of transmitters of these traditions and then presents views of opponents and proponents in order to criticize the contents of these traditions. He finally concludes that in the light of present evidences and theological proofs, the contents of these traditions are not acceptable.
    Keywords: The Morning Prayer, Setback the Prayer Time, the Holy Prophet, Hadith Analysis
  • Abbas Ahmadvand, Saeed Tavoosi Masroor Page 149
    Jabir bn Yazid al-Jufi (50-128 A.H.) the famous companion of Imam Baqir and Imam Sadiq, peace be upon them. In spite of his adherence to the school of the Prophet's Household, peace be upon them, his attention to the inner meaning of verses of the Holy Quran and some hadiths attributed to him made ghulat assume him as their forerunner and remember him as a man who was aware of Infallible Imam's divine knowledge and spiritual status. Ghalis misused his name and character. That is why some know him as a semi-ghali and some explicitly introduce as ghali. Most of these traditions are related from Jabir al-Jufi by Nusayriyyah. But it is now by no means possible to ascertain whether Jabir himself was the author of these traditions or whether these were attached to his name by the later ghulat and were circulated in the Imamate circles.
    Keywords: Jabir Jufi, Imamite Shia, Extremism, Extremists, Nusayriyya, Rijal Scholars
  • Mahdi Arianfar, Hasan Taqizadeh Page 171
    In Islamic texts especially those of mysticism and philosophy, there is a Qudsi hadith which says: I was a hidden treasure, and I wished to be known, so I created a creation (mankind), then made Myself known to them, andthey recognized Me. This hadith has been widely found in different occasions such as philosophy of creation and etc. This hadith can be viewed through a few approaches: 1- questions concerning the content of this hadith which is answered through philosophical, theological and mystical approach; 2- its impact on theoretical mysticism and also its historical development; 3- `Ilm al-Hadith (Science of Hadith) approach that is so far there is no independent research in this regard except a few incomplete and contradicted views within some Islamic books. The last approach, not like the previous approaches which usually accept hadith, has a critical view of it. Relying on some evidences such as hadith wording, hadith document, and views of some hadith scholars, the author of the present paper concludes that it is a fabricated haith.
    Keywords: Hidden Treasure, Hadith Scholarship, Philosophy of Creation, Mysticism, Hadith